De Wolventemmer was mijn eerste kinderboek. Ik kwam op het idee voor dit boek, toen in 2014 de eerste wolf in Nederland gesignaleerd werd. Wauw, wat een historische gebeurtenis! De wolf, die hier al honderd jaar geleden was uitgestorven… Het triggerde mijn fantasie: waar kwam die wolf vandaan, hoe is ie in Nederland terecht gekomen, en wat kwam hij – of zij- hier doen?
Nou, lees de Wolventemmer, en je krijgt een idee…
De wolf heeft van oudsher een slechte reputatie, zeker in verhalen en sprookjes. Denk aan Roodkapje en de Drie Biggetjes… Hij is altijd the bad guy. Zo onrechtvaardig en fantasieloos! Ik zeg: weg met dat onterechte cliché beeld van de Wolf als ‘ondier’. Daarom schrijf ik graag over dit prachtige, sociale dier, dat zich zo dapper kan aanpassen aan de meest barre omstandigheden, en dat zo goed voor zijn familie zorgt. Daar zouden wij nog een voorbeeld aan kunnen nemen. De mens heeft niet te duchten van de wolf, maar de wolf van de mens. De wolf is een verschoppeling en een underdog, en ik schrijf graag over underdogs.
De Wolventemmer delen
De Wolventemmer deel 1 en 2 vormen een universeel, mythisch verhaal, een soort Europees epos. Het verhaal speelt zich af in Nederland, Italië en nog veel meer landen en het heeft een internationaal en actueel onderwerp: hoe gaan wij om met de natuur? Hoe gaan wij om met wilde dieren zoals wolven, die zich – ondanks dat ze niet welkom zijn – vrij bewegen door heel Europa en zich niets aantrekken van landsgrenzen?
Het slot van de Wolventemmer, deel 3, ben ik over aan het nadenken en staat in de planning voor volgend jaar.
Bekijk hier een overzicht van al mijn boeken